Het is geen vrolijk nieuws, de cijfers over fijnstof in Nederland. Op veel plekken worden de maximale hoeveelheden fijnstof in de lucht overschreden. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft al meerdere keren alarm geslagen en ook deskundigen zijn bezorgd. De invloed op onze gezondheid is namelijk enorm. In deze blog leggen wij uit wat fijnstof is en wat de gezondheidsrisico’s zijn. Ook vertellen we hoe een ionisator fijnstof uit de lucht verwijdert. U kunt uzelf en uw dierbaren dus beschermen. Lees gauw verder hoe dit in zijn werk gaat.

Wat verstaat men onder fijnstof?

Onder fijnstof verstaat men minuscule vervuilde zwevende stofjes die aanwezig zijn in de lucht. Deze deeltjes zijn enorm klein en daardoor kan ons lichaam hier zich niet tegen verweren. Het gaat om deeltjes van minder dan 1 micrometer, dus één duizendste millimeter. Europese richtlijnen hebben bepaald dat er niet meer dan 40 microgram fijnstof in de lucht mag zitten. Let op, dit geldt alleen voor overdag en gemeten over het totaal van een jaar. Vaak geldt dat er in de randstad, industriegebieden en langs snelwegen sprake is van veel meer fijnstof. Wilt u weten hoe vervuild uw omgeving is? Via het Longfonds kunt u de luchtkwaliteit bij u thuis of op uw kantoor meten.

Natuurlijke fijnstof

Er zijn verschillende soorten fijnstof in de lucht en niet al deze stofjes zijn veroorzaakt door menselijk handelen. Van oorsprong is fijnstof een verzamelnaam voor alle schadelijke stoffen in de lucht, dus ook uit natuurlijke bronnen. Overigens wordt de Engelse term Particulate Matter (PM) op Europees niveau gebruikt. Natuurlijke fijnstoffen zijn bijvoorbeeld opwaaiend zeezout, maar ook stof. Zo zorgt in Nederland de Noordzee voor kleine zoutdeeltjes in de lucht. Toch wordt het meeste fijnstof in de lucht veroorzaakt door menselijk handelen. Volgens schattingen is 80% van de hoeveelheid fijnstof in de lucht veroorzaakt door menselijk gedrag.

Fijnstof veroorzaakt door mensen

Helaas zijn wij mensen de grootste veroorzaker van fijnstof in de lucht. De grote boosdoener hiervoor zijn verbrandingsprocessen. Verbrandingsprocessen zorgen ervoor dat er veel vervuilde en schadelijke deeltjes in de lucht terecht komen. We zien dat vaak bij industriële processen, vandaar dat er meer fijnstof in industriegebieden wordt gemeten. We zien ook dat de landbouw en veehouderij fijnstof veroorzaakt. Maar ook de logistiek zorgt voor veel uitstoot. In de logistiek zien we voornamelijk veel fijnstof bij het overslaan van bulkgoederen. Verder is natuurlijk al het menselijk verkeer een veroorzaker van fijnstof. Bij autoverkeer is er bijvoorbeeld ook sprake van een verbrandingsproces, wat voor extra fijnstof in de lucht zorgt.

Fijnstof bij u in huis

Wellicht denkt u dat u bij u thuis geen last heeft van fijnstof. Helaas is het zo dat de lucht binnenshuis niet altijd vrij is van fijnstof. Of u nou in een grote stad woont of meer achteraf, fijnstof kan gemakkelijk ook uw binnenklimaat vervuilen. Als u bijvoorbeeld een open haard of vuurkorf heeft, zorgt dit voor fijnstof in de lucht. Heeft u geen houtkachel, maar uw buren wel? Dan dringt het fijnstof ook bij u naar binnen. Ook roken en rooklucht zorgen voor fijnstof. Hierbij geldt hetzelfde. Rookt u zelf niet, maar uw buren wel? Dan komt fijnstof helaas ook in uw binnenklimaat. Gelukkig kan een ionisator fijnstof makkelijk uit de lucht halen.

Risico’s voor uw gezondheid

Fijnstof brengt helaas grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Wetenschappers hebben dan ook meerdere malen alarm geslagen. Men spreekt soms van enkele maanden kortere levenstijd bij het veelvuldig inademen van fijnstof. Fijnstof is zo gevaarlijk omdat de minuscule stofjes zo klein zijn. Ons afweersysteem kan fijnstof niet herkennen als vervuilde stof en zo komt het dat fijnstof diep in de longen kunnen doordringen. Vaak zijn oudere mensen en mensen met longproblemen de eerste slachtoffers van fijnstof. Bovendien hebben wetenschappers het verband aangetoond tussen fijnstof en stoflongen.

Stoflongen

Het inademen van fijnstof veroorzaakt stoflongen. Stoflongen zijn ontstekingsreacties in de longen die het opnemen van zuurstof bemoeilijken. Naast de verminderde zuurstofopname neemt de kans op longkanker toe door het hebben van stoflongen. Maar fijnstof kan nog meer schade aanbrengen in het lichaam. Vervuilde stofjes van kleiner dan een micrometer kunnen zorgen voor bloedstollingen die weer een TIA of hartinfarct kunnen veroorzaken. Andere wetenschappers hebben aangetoond dat stoflongen ook verdere problemen in het hart kunnen veroorzaken. Kortom, genoeg redenen om stoflongen te voorkomen en fijnstof binnenshuis te elimineren.

Met een ionisator fijnstof uit de lucht halen

Wilt u uzelf en uw omgeving beschermen tegen fijnstof? Een ionisator fijnstof uit de lucht laten halen, is dan een goede oplossing. Fijnstof is enorm klein en veel luchtreinigers kunnen fijnstof niet uit de lucht filteren. Dit komt omdat veel filters niet de juiste capaciteit hebben om stofjes van kleiner dan een micrometer te filteren. Een ionisator daarentegen is een geavanceerde reinigingstechniek die in staat is om korte metten te maken met vervuilde minuscule deeltjes. Een ionisator zendt elektrisch geladen ionen in de lucht die fijnstof in de lucht als het ware opzoekt. Bij de botsing tussen de ionen en fijnstofdeeltjes wordt het fijnstof geëlimineerd. Zo is de lucht binnenshuis vrij van fijnstof.

Een ionisator van Ionisator.nl

De ionisatoren die te vinden zijn op Ionisator.nl zijn door jarenlange ervaring getest en effectief gebleken in de strijd tegen fijnstof. Wij hebben alleen de beste ionisatoren geselecteerd van superieure kwaliteit tegen een scherpe prijs. Op deze manier is schone lucht voor iedereen toegankelijk. Bekijk hieronder de ionisatoren die we aanbevelen.

PROAIRTECH ZX9000

Nu bekijken!

WINIX ZERO

Nu bekijken!

WINIX ZERO PRO

Nu bekijken!

SHARP KC-D60EUW

Nu bekijken!