Een ionisator zorgt voor ionisatie wat een voordelig effect heeft op de luchtkwaliteit. Maar wat is ionisatie precies en hoe werkt ionisatie?
Wat gebeurt er bij ionisatie?
Ionisatie is een proces dat plaatsvindt in atomen en moleculen die zich in de lucht bevinden. Een atoom of molecuul dat ongeladen is, wordt geladen door elektrische lading dat door de ionisator aan de lucht wordt toegevoegd. Wanneer een atoom of molecuul geladen is noemen we het een ion. Vandaar de naam ‘ionisatie’. Een ionisator brengt dus een elektrische lading aan aan atomen en moleculen die zich in de lucht bevinden. Lees hier de specifieke details van dit proces.
Waar denk jij aan als je denkt aan schone en frisse lucht? Vast aan de bergen, het strand of het bos? Dat zijn precies de plekken waar op natuurlijke wijze veel ionen in de lucht voorkomen. Ionen ontstaan in de natuur als luchtmoleculen breken als gevolg door bewegende lucht, zonlicht, straling of water. We merken niets van deze elektrisch geladen deeltjes, maar ze zorgen er wel voor dat de lucht schoon is. Op plekken waar de luchtkwaliteit erg laag is zijn er juist weinig ionen in de lucht te vinden. Denk hierbij aan grote steden of snelwegen, daarnaast is de hoeveelheid aan ionen in de lucht in gesloten ruimtes ook erg laag.
Hoe werkt een ionisator?
Hoe brengt een ionisator deze elektrische lading aan aan de atomen en moleculen? Dat doet een ionisator door middel van een elektrisch geladen naald die elektronen vrijlaat in de lucht. Deze naald zorgt ervoor dat atomen en moleculen in geladen ionen veranderen. De naald staat onder hoge spanning maar heeft een laag vermogen waardoor het niet gevaarlijk is.
Wat zijn de effecten van ionisatie?
Door ionisatie neemt het aantal ionen in de lucht toe, waardoor de luchtkwaliteit toeneemt. De ionen werken als een soort magneet die zich verbinden met deeltjes die de lucht vervuilen. De ionen die worden gecreëerd door het gebruik van een ionisator hebben een negatieve lading terwijl deeltjes die de lucht vervuilen doorgaans een positieve lading hebben. De negatieve ionen trekken positief geladen deeltjes aan en zorgen er zo voor clusters, die door de zwaartekracht naar beneden zullen dwarrelen. Deze clusters zijn hierna makkelijk uit de lucht te zuiveren door een luchtreiniger. Daarnaast heeft het creëren van deze clusters een oxiderende werking waardoor bacteriën en virussen onschadelijk worden gemaakt. Met een ionisator worden pollen, rooklucht, stof, allergenen, geuren en fijnstof uit de lucht verwijderd. Zo kan je ook binnenshuis schone lucht inademen.
Een luchtreiniger met ionisator
Een ionisator kan je op verschillende plekken vinden. Zo worden ionisatoren gebruikt in tunnels om de luchtverontreiniging hier tegen te gaan. In woningen of kantoren is een ionisator vaak een onderdeel van een luchtreiniger. Een ionisator en een luchtreiniger werken goed samen. De ionisator zorgt ervoor dat de ionen clusters vormen met de luchtvervuilende deeltjes, terwijl de luchtreiniger deze vervuilende deeltjes uit de lucht filtert door middel van diverse filters.